Klášterní produkty
Prodej různých mnišských výrobků je jedním ze způsobů, jak mniši vydělávají, aby uživili celkový chod kláštera. Na trhu se můžeme setkat s mnoha produkty, které jsou označeny jako klášterní. Jsou sice často dražší, než jiné, ale kvalitnější, většinou podle letitých receptů a postupů.
Sortiment klášterních výrobků se hodně liší podle země, ve které se daný klášter nachází. Francouzské a švýcarské kláštery se snad všechny mohou pyšnit nějakým druhem sýra nebo mléčnými výrobky. Sýry se v naší republice dostupným moc nepodobají, jsou to veliké kotouče lahodného měkčího sýra s plýsní na povrchu, nejvíce podobný je mu náš hermelín. Pivo je typické pro země, kde se pivo pije, tedy např. pro Nizozemí, Rakousko ale i Českou republiku. Premonstráti v Želivě obnovili před časem výrobu svého piva. Je typické svojí pestrostí, různé stupně i druhy. Podobně je na tom i víno. Trapistické kláštery se neobejdou bez hořčice. Speciální trapistická hořčice se vaří už i v našem klášteře v Novém Dvoře. Mezi další produkty patří bylinné likéry nebo různé masti. Vše z přírodních zdrojů bez zbytečných chemických látek. Nejen pro vlastní spotřebu jsou vyráběny také hostie.
Kromě pochutin se mniši a jeptišky mohou živit i prodejem svých výrobků. U ženských klášterů se často setkáváme se zdobenými svícemi, pečlivě vyšívanými rouchy, různými malovanými výrobky, kříži a podobně. Paleta výrobků je pestrá, stejně jako je pestrá činnost jednotlivých klášterů. Každý se zaměřuje na něco jiného, zároveň se přizpůsobují místním podmínkám, kvalitě půdy, dostatku surovin.